Fuzzbomb Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października Witam wszystkich serdecznie. W mojej Oplu Mokce 1.6 z 2016 roku benzyna pojawiła się kolejna awaria. Podczas wymiany oleju zauważyłem tłusty osad w zbiorniczku wyrównawczym. Winowajcą okazała się chłodniczka oleju. Planowana jest więc jej wymiana, ale zanim się za to zabiorę, mam kilka wątpliwości i prosiłbym o pomoc lub wskazówki. Części, które mam przygotowane do wymiany: Chłodniczka oleju z obudową 25199751 „Fajka” z prawej strony (prowadząca do termostatu) 25191471 Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego 95380033 5 l oleju silnikowego Płyn do chłodnicy LIQUI MOLY Coolant Ready Mix RAF12+ Środek do czyszczenia układu chłodzenia Liqui Moly 5189 Filc do czyszczenia powierzchni przylegania uszczelek Korek spustowy misy olejowej Jakie są momentu dokręcania tych elementów ? dwóch śrub mocujących „fajkę” do termostatu (Nr 26 ) oraz 2 mocujących rurkę po drukiem stronie chłodniki (Nr 27) dziewięciu nakrętek kolektora do silnika (Nr 7) dwóch śrub mocujących kolektor do ramy (Nr 4) trzech śrub mocujących wydech do kolektora (Nr 14) pięciu śrub mocujących chłodniczkę oleju do silnika (Nr 11) czterech śrób mocujących aluminiowa pokrywę przed kolektorem (Nr 8 i 10 ) Czy jest cos czego jeszcze nie uwzględniłem ? Z góry dziękuję za wszelkie porady i doświadczenia dotyczące tej naprawy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://mokkaforum.pl/topic/6729-mokka-16-ch%C5%82odniczka-oleju-olej-w-zbiorniku-wyr%C3%B3wnawczym-p%C5%82ynu-ch%C5%82odzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuzzbomb Opublikowano Sobota o 20:05 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:05 Jak ktoś potrzebuje : - 3 śruby kolektor - rura wydechowa na (14) 22Nm - 9 śrub kolektor - blok silnika (7) 20Nm - Osłona termiczna 2 u góry E21 15Nm i 2 u dolu E10 8Nm - Chłodniczka do bloku 22Nm - 2 śruby 26 i 2 śruby 27 - wszystkie 8Nm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://mokkaforum.pl/topic/6729-mokka-16-ch%C5%82odniczka-oleju-olej-w-zbiorniku-wyr%C3%B3wnawczym-p%C5%82ynu-ch%C5%82odzenia/#findComment-27250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi