visera Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Jako kierowca autobusu z kategorią D mam bardzo specyficzne wymagania. Nie interesują mnie dalekie trasy międzynarodowe, tylko stabilne, regionalne przejazdy w Niemczech. Kluczowa była dla mnie także możliwość rozwoju uprawnień, najlepiej opłacanych przez pracodawcę. Inne agencje, skupione wyłącznie na kierowcach C+E, odrzucały moje zapytania, bo „nie wiedziały, co z tym zrobić". DeltaHR okazało się zupełnie inne. Dlaczego kierowcy ze specjalizacją mają problem ze znalezieniem odpowiedniej oferty? Rynek pracy dla kierowców zawodowych jest zdominowany przez transport ciężarowy. Większość agencji rekrutacyjnych koncentruje się na kierowcach z kategorią C+E, bo to największa grupa i najłatwiej znaleźć dla nich oferty. Jeśli masz inną specjalizację, często słyszysz, że „aktualnie nie mamy nic w tej kategorii" albo że „może coś się pojawi za kilka miesięcy". Problem polega na tym, że kierowcy autobusów, cystern, silosów czy zestawów HDS to specjaliści z konkretnymi uprawnieniami. Nie można ich traktować tak samo jak kierowców plandek. Potrzebują ofert dopasowanych do ich kwalifikacji, a nie przypadkowych propozycji w stylu „może by Pan spróbował na chłodni". Ja szukałam czegoś konkretnego. Regionalne trasy autobusowe w Niemczech, stabilny pracodawca nastawiony na długoterminową współpracę i możliwość zdobywania dodatkowych uprawnień. To nie jest coś, co znajdziesz na pierwszym lepszym portalu ogłoszeniowym. Pierwszy kontakt z DeltaHR – dlaczego ta agencja rozumie specjalistów? Pani Wiktoria z agencji od razu zrozumiała, o co mi chodzi. Nie próbowała mnie przekonywać do zmiany specjalizacji ani wciskać ofert na ciężarówki. Zamiast tego skupiła się na tym, czego faktycznie szukam. To, że DeltaHR ma oferty dla kierowców z kategorią D w regionalnych firmach autobusowych, było dla mnie kluczowe. Nie są agencją tylko dla tirów. Mają w swojej bazie pracodawców z różnych segmentów transportu, w tym firmy obsługujące linie regionalne, przewozy pracownicze, transport turystyczny i szkolny. Skupiliśmy się na poszukiwaniu pracodawców konkretnych i poważnych, którzy wiążą się z pracownikami na dłużej. Nie chodziło o to, żeby szybko gdzieś mnie wysłać, tylko o to, żeby znaleźć miejsce, gdzie będę chciała zostać na lata. Benefity poza stawką – na co zwracać uwagę przy wyborze oferty? To, co moim zdaniem jest kluczowe dla tych, którzy celują wysoko, to spojrzenie na ofertę szerzej niż tylko przez pryzmat pensji. Stawka godzinowa czy miesięczna to jedno, ale prawdziwa wartość oferty składa się z wielu elementów. Agencja od razu wyfiltrowała mi propozycje, w których niemiecki pracodawca pokrywa koszt dodatkowych szkoleń. W przypadku kierowców autobusów mogą to być uprawnienia do przewozu określonych grup osób, na przykład dzieci, osób niepełnosprawnych czy seniorów. Każde takie szkolenie otwiera drzwi do nowych tras i wyższych stawek. Zdobywam teraz nowe uprawnienia, za które płaci pracodawca. To jest inwestycja w moją przyszłość, która normalnie kosztowałaby mnie kilka tysięcy złotych z własnej kieszeni. A tu dostaję to w pakiecie z pracą. Podobnie jest z kierowcami ciężarówek. Jeśli masz kategorię C+E, ale chcesz przejść na cysternę, potrzebujesz uprawnień ADR. Szkolenie ADR w zakresie podstawowym i specjalistycznym to wydatek, ale wiele firm w Niemczech jest gotowych je sfinansować dla wartościowego pracownika. Agencja wie, którzy pracodawcy oferują takie możliwości i potrafi to wynegocjować. Negocjacje stawki – dlaczego agencja uzyska więcej niż samodzielny kandydat? Kiedy negocjowałam sama w poprzednich miejscach pracy, słabo mi szło. Nie znałam rynkowych stawek w Niemczech, nie wiedziałam, jakie argumenty działają na niemieckich pracodawców, nie miałam porównania z innymi ofertami. Pracodawca mówił swoją cenę, a ja albo ją akceptowałam, albo szłam dalej szukać. Agencja zrobiła to za mnie i włączyła wynegocjowane warunki do umowy. DeltaHR wynegocjowało mi stabilną pensję w euro i gwarancję stałych tras. Sama nigdy nie uzyskałabym tak dobrej stawki, bo nie miałam pozycji negocjacyjnej. Agencja ma tę pozycję, bo regularnie dostarcza pracowników do tych samych firm. Pracodawca wie, że jeśli nie zgodzi się na rozsądne warunki, agencja po prostu skieruje kierowców do konkurencji. To zmienia dynamikę rozmów. Bardzo ważne jest też to, że DeltaHR nie zatrudnia masowo i na siłę. Nie chodzi im o to, żeby wysłać jak najwięcej ludzi gdziekolwiek. Dbają o warunki zatrudnianych pracowników, bo wiedzą, że zadowolony kierowca to kierowca, który zostaje u pracodawcy na dłużej i poleca agencję innym. Weryfikacja pracodawców – czarna lista nieuczciwych firm Zapytałam przy okazji, czy weryfikują opinie o pracodawcach. Widziałam na różnych forach dla kierowców złe opinie o niektórych firmach, ostrzeżenia przed nieterminowymi wypłatami czy kiepskimi warunkami pracy. Chciałam wiedzieć, czy agencja bierze to pod uwagę. Okazało się, że faktycznie prowadzą coś w rodzaju czarnej listy. Firmy, które oszukiwały kierowców, nie płaciły na czas, zmieniały warunki po przyjeździe albo traktowały pracowników nieprofesjonalnie, są wykluczone ze współpracy. To jest prawdziwa weryfikacja, której nie znajdziesz na żadnym portalu ogłoszeniowym. Na ogólnych stronach z ofertami pracy każdy może dać ogłoszenie. Nikt nie sprawdza, czy firma ma stabilną sytuację finansową, czy płaci terminowo, czy dotrzymuje ustaleń z umowy. Ty jako kandydat jesteś zdany na siebie i na szczęście. Agencja zbiera informacje zwrotne od kierowców, których wcześniej zatrudniła. Jeśli ktoś zgłasza problemy z konkretnym pracodawcą, to jest sygnał do weryfikacji. Jeśli problemy się powtarzają, firma trafia na listę wykluczonych. Dzięki temu nowi kierowcy nie wpadają w te same pułapki. Specjalizacje w transporcie – jakie możliwości oferuje DeltaHR? Agencja obsługuje kierowców z różnymi specjalizacjami i uprawnieniami. Oprócz standardowych ofert na plandeki i chłodnie, mają propozycje dla kierowców z bardziej specyficznymi kwalifikacjami. Kierowcy cystern z uprawnieniami ADR mogą liczyć na jedne z najwyższych zarobków w branży. Przewóz materiałów niebezpiecznych, czy to paliw, chemikaliów czy gazów, wymaga odpowiednich kwalifikacji i doświadczenia. Firmy są gotowe płacić więcej za kierowców, którzy te wymagania spełniają. Podobnie jest z silosami do przewozu materiałów sypkich, zestawami HDS wymagającymi uprawnień na żuraw przewoźny, autotransporterami czy kontenerami morskimi. Każda z tych specjalizacji ma swoją niszę na rynku i swoich pracodawców szukających konkretnych umiejętności. Dla kierowców autobusów z kategorią D oferty obejmują zarówno linie regionalne i miejskie, jak i przewozy pracownicze, transport turystyczny czy obsługę tras szkolnych. To zupełnie inny segment niż transport ciężarowy i wymaga agencji, która rozumie jego specyfikę. Systemy pracy – jak dopasować ofertę do swojego życia? Jednym z kluczowych elementów przy wyborze oferty jest system pracy. Ja chciałam stałe trasy regionalne z przewidywalnym grafikiem. Ale agencja miała też oferty na linie dalekobieżne dla tych, którzy preferują więcej kilometrów i wyższe zarobki. DeltaHR oferuje pracę w różnych systemach. System 2/2 to dwa tygodnie pracy i dwa tygodnie wolnego, idealny dla tych, którzy chcą regularnie wracać do domu i spędzać czas z rodziną. System 3/1 czy 4/1 oznacza dłuższe okresy w trasie, ale też wyższe zarobki miesięczne. Są też oferty z pracą od poniedziałku do piątku i wolnymi weekendami. Dla kierowców autobusów w transporcie regionalnym to często standardowy model. Są również propozycje z codziennym powrotem na zakwaterowanie dla tych, którzy nie chcą nocować w kabinie. Agencja wszystko dopasuje do Twoich preferencji, ale musisz być konkretny. Im dokładniej określisz, czego szukasz, tym lepiej dobrane oferty dostaniesz. Nie ma sensu tracić czasu na przeglądanie propozycji, które z góry Ci nie odpowiadają. Praktyczne rady dla kierowców ze specjalizacją Jeśli masz specjalizację, czy to cysterna, silos, HDS, czy właśnie kategoria D, mam dwie konkretne rady. Po pierwsze, od razu mów o swojej specjalizacji, bo to jest Twój największy atut. Nie ukrywaj dodatkowych uprawnień i nie traktuj ich jako czegoś drugorzędnego. Powiedz dokładnie, jakie masz kwalifikacje, jakie szkolenia ukończyłeś, na jakim sprzęcie masz doświadczenie. Dzięki temu dostaniesz najbardziej lukratywne oferty dopasowane do Twoich umiejętności. Po drugie, zwracaj uwagę na system pracy i konkretnie go określ. Jeśli chcesz stałe trasy regionalne, powiedz to wprost. Jeśli zależy Ci na jak najwyższych zarobkach i jesteś gotowy na dłuższe wyjazdy, też to zaznacz. Agencja ma oferty na różne potrzeby, ale musi wiedzieć, czego szukasz. Dlaczego warto iść do specjalistów zamiast szukać na własną rękę? Jeśli chcesz wybrać najlepszą opcję dla siebie, musisz iść do specjalistów, którzy wiedzą, jak wykorzystać Twoje uprawnienia i dopasować oferty pracy. Samodzielne przeszukiwanie portali ogłoszeniowych to strata czasu, szczególnie dla kierowców ze specjalizacją. Na ogólnych stronach większość ofert to standardowe propozycje na plandeki i chłodnie. Oferty dla kierowców autobusów, cystern czy silosów pojawiają się rzadko i szybko znikają. Nie masz też żadnej gwarancji, że pracodawca jest uczciwy i że warunki z ogłoszenia odpowiadają rzeczywistości. Agencja taka jak DeltaHR ma dostęp do ofert, które nie trafiają na publiczne portale. Ma relacje z pracodawcami budowane przez lata i wie, które firmy są godne zaufania. Ma też siłę negocjacyjną, której pojedynczy kandydat nie ma. Dla kierowcy ze specjalizacją to różnica między kolejnymi miesiącami bezowocnego szukania a konkretną ofertą dopasowaną do kwalifikacji i oczekiwań. Warto z tego skorzystać. Źródło zdjęcia: pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://mokkaforum.pl/topic/7344-oferty-pracy-dla-kierowc%C3%B3w-%E2%80%93-jak-wybra%C4%87-najlepsz%C4%85-opcj%C4%99-gdy-masz-specjalizacj%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi