Gość Aga Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Witam wszystkich forumowiczów ? Od dwóch miesięcy stałam się szczęśliwą posiadaczką Opla Mokki z 2013r z silnikiem diesla 1.7. Biorąc pod uwagę jak jeżdżę - na jakich trasach pewnie lepszym wyborem byłaby benzyna 1.4, ale cóż. Takie się trafiło, takie jest. I tak jestem zachwycona super wyposażeniem, noi w ogóle komfortem jazdy. Po przesiadki z VW Polo, to nie ma nawet słów ? Naczytałam się i naoglądałam filmików o DPF i teraz spędza mi to sen z powiek. Nigdy nie miałam kontaktu z tym ustroństwem, nie jeżdżę długich tras, więc jestem trochę w strachu, żeby nie rozpoczęło się wypalanie, np podczas jazdy do pracy itd. Chciałabym wiedzieć w jakim stanie mam ten filtr żeby w razie czego przegonić auto i wypalać filtr tak jak trzeba. W tym celu zakupiłam interfejs Vgate iCar2 ELM327, przetestowałam różne aplikacje, ściągnęłam Torque, nawet nauczyłam się dodawać te pidy. Wszystko mi się łączy ładnie, pokazuje informacje te, na które są pidy, oprócz tej najważniejszej dla mnie Poziom Zapchania filtra czy nazywany procent Sadzy... Pytanie do posiadaczy dieseli, jak sobie radzicie z tym filtrem? Jak monitorujecie ich stan? Już całkiem nie wiem jak podejść do tego tematu, chciałabym dbać o to autko na tyle ile mogę najlepiej. Ale temat tego filtra już mnie trochę przytłacza ?? Pozdrawiam też wszystkich użytkowników, w tym moim pierwszym poście? Odkąd mam ten samochód przeczytałam tutaj pewnie z połowę całej zawartości i wielu, wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Super że takie forum powstało i to na takim wysokim poziomie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://mokkaforum.pl/topic/1335-pierwszy-samoch%C3%B3d-z-dpf/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markoni Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 panowie pomóżcie tej dziewczynie nikt z was nie ma diesla.wakacje się skończyly Cytuj Odnośnik do komentarza https://mokkaforum.pl/topic/1335-pierwszy-samoch%C3%B3d-z-dpf/#findComment-14024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stackburn Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 DPF jak wiadomo nie lubi krótkich tras jak i samego miasta. Jeśli chcesz sprawdzić stan zapełnienia filtra to musisz mieć sprzęt który będzie sprawdzał ciśnienie gazów przed i za filtrem - innej drogi nie ma (lub ja jej nie znam). Samo dopalanie wymuszone przez sterownik auta rozpoznasz po zwiększonych obrotach silnika i zwiększonym chwilowym spalaniu ( nie mam diesla więc nie powiem , czy zapala się kontrolka - ale prawie na bank nie ). Jeśli będziesz śmigać na krótkich trasach to warto dolewać do paliwa dodatek który obniża temperaturę wypalania sadzy co jednocześnie zmniejsza stopień osadzania się sadzy w samym filtrze. Warto co jakiś czas przegonić dziada po jakiejś S-ce albo innej drodze szybkiego ruchu. I to chyba tyle - więcej nie pomogę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://mokkaforum.pl/topic/1335-pierwszy-samoch%C3%B3d-z-dpf/#findComment-14071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi