Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy macie może informacje na temat tego błędu B3567 code 59. Znalazłem tylko ze dotyczy "Instrument Claster "gdy zbyt długo nie odpowiada jest uszkodzony lub się zawiesza. ArKos podpowiesz coś proszę? Szukam jeszcze informacji odnośnie drugiego błędu czy to jest uszkodzony BCM czy czujniki chodzi o błąd C0775 code 00. Czyżby baterie w czujnikach padły?Tylko dlaczego nie mogę douczyć drugiego zestawu kół tam mam nowe czujniki.

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Słabo szukasz. W ok. 2-3 minuty znalazłem w sieci odpowiedzi na wszystkie pytania.

Godzinę temu, keeper18 napisał:

Znalazłem tylko ze dotyczy "Instrument Claster "gdy zbyt długo nie odpowiada jest uszkodzony lub się zawiesza

DTC Descriptors

DTC B3567 01: Info Display Select Switch Circuit Short to Battery

DTC B3567 02: Info Display Select Switch Circuit Short to Ground

DTC B3567 04: Info Display Select Switch Circuit Open

DTC B3567 59: Info Display Select Switch Circuit Protection Time-Out

Circuit/System Description

The driver information centre switch is a multiplexed switch. The Select, Back, and Config buttons are a series of momentary contact switches that connect a series of resistors in a resistor ladder format. The Select, Back, and Config buttons utilise a 12 V signal and the instrument cluster determines which button is pressed by the voltage drop across the resistors when the button is pressed.

Conditions for Running the DTC

•  The ignition is in OFF, ACCESSORY or RUN position.
    •  The system voltage is between 9–16 V.

Conditions for Setting the DTC

B3567 01

The instrument cluster detects that the driver information centre switch signal circuit is shorted to battery.

B3567 02

The instrument cluster detects that the driver information centre switch signal circuit is shorted to ground.

B3567 04

The instrument cluster detects that the driver information centre switch signal circuit is open.

B3567 59

The instrument cluster detects that the driver information centre switch is stuck.

Action Taken When the DTC Sets

The instrument cluster ignores the driver information centre switch inputs.

Conditions for Clearing the DTC

The DTC will become history if the instrument cluster no longer detects a malfunction.

Moim zdaniem uszkodzony jest przycisk lub płytka. Przełącznik centrum informacji kierowcy jest przełącznikiem multipleksowym. Przyciski Select, Back i Config to seria chwilowych przełączników kontaktowych, które łączą serię rezystorów w formacie drabiny rezystorowej. Przyciski Select, Back i Config wykorzystują sygnał 12 V, a zestaw wskaźników określa, który przycisk jest naciśnięty przez spadek napięcia w rezystorach po naciśnięciu przycisku.

Godzinę temu, keeper18 napisał:

czy to jest uszkodzony BCM czy czujniki chodzi o błąd C0775 code 00. Czyżby baterie w czujnikach padły?

Tryb kalibracji zostanie anulowany po wyłączeniu zapłonu lub jeśli czas dopasowania dowolnego czujnika przekroczy 2 minuty lub czas dopasowania wszystkich czujników przekroczy 5 minut. Jeśli tryb aktywacji zostanie anulowany przed zarejestrowaniem pierwszego czujnika, zachowane zostaną identyfikatory oryginalnych czujników. Jeśli tryb aktywacji zostanie anulowany po zarejestrowaniu pierwszego czujnika:

• Wszystkie ID zarejestrowane w pamięci BCM zostaną unieważnione.
  • Wyświetlacz informacyjny kierowcy (jeśli jest) wyświetli myślniki zamiast ciśnienia w oponach.
  • Zostanie ustawiony kod DTC C0775.

Wtedy, aby układ działał prawidłowo, należy powtórzyć procedurę aktywacji.

Procedura

Zalecenie: W przypadku, gdy po aktywacji danego czujnika nie włączy się sygnał dźwiękowy, może być konieczne obrócenie trzonka zaworu koła w inne położenie, ponieważ sygnał czujnika jest blokowany przez inny element koła. Upewnić się, że bateria przyrządu TPM jest naładowana wystarczająco do zakończenia procedury wuczania TPM. Nie ustawiać przyrządu TPM bezpośrednio na zaworku. Przyrząd TPM należy oprzeć o ściankę opony w pobliżu zaworka. Aby stwierdzić, że czujnik działa wadliwie, może wystąpić potrzeba maksymalnie 3-krotnego wykonania procedury aktywacji wuczania czujnika TPM.

1. Załączyć hamulec postojowy (tylko mechaniczna skrzynia biegów).
  2. Zapłon WŁĄCZONY, używając testera diagnostycznego lub przycisków wyświetlacza informacyjnego kierowcy (zobacz instrukcję obsługi) zainicjalizować tryb synchronizacji czujników ciśnienia powietrza w oponach. Podwójne ćwirknięcie klaksonu zasygnalizuje, że został uaktywniony tryb kalibracji. Zostanie również zaświecona lampka lewego przedniego kierunkowskazu.
  3. Zacząć od lewego przedniego koła. Uaktywnić czujnik, trzymając antenę narzędzia specjalnego do kontroli ciśnienia powietrza w oponach skierowaną do góry w stronę boku opony w pobliżu obręczy koła, przy zaworku. Nacisnąć i zwolnić przycisk aktywacji. Upewnić się, że wskaźnik transmisji narzędzia specjalnego sygnalizuje przesłanie sygnału aktywacji czujnika. Poczekać na krótki sygnał dźwiękowy. Jeśli klakson nie emituje krótkiego sygnału dźwiękowego, powtórzyć procedurę aktywacji czujnika za pomocą narzędzia. Gdy klakson wyda odgłos ćwierknięcia, będzie to potwierdzenie zapamietania informacji z danego czujnika, oraz zostanie zaświecona lampka kierunkowskazu przy następnym kole, przy którym należy dokonać kalibracji.
  4. Po usłyszeniu odgłosu ćwierknięcia z klaksonu i zaświeceniu prawego przedniego kierunkowskazu, powtórzyć krok 3 dla pozostałych trzech czujników w następującej kolejności:
    • Prawe przednie koło
    • Prawe tylne
    • Lewe tylne
  5. Po zsynchronizowaniu lewego tylnego czujnika i wydaniu przez klakson podwójnego odgłosu ćwierknięcia, proces kalibracji będzie zakończony, a moduł BCM wyjdzie z trybu kalibracji.

To wszystko wyszukało gugle.

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/#findComment-22060

ArKos czyli nic nie wyszukałeś te wszystkie odpowiedzi już dawno znalazłem problem w tym że IC działa prawidłowo wszystkie funkcje też więc skąd ten błąd B3567 59.

Pozostałe wklejone przez ciebie informacje dotyczą innych kodów natomiast kod 59 tylko to:"The instrument cluster detects that the driver information centre switch is stuck". A to już ci napisem powyżej. Nie mam pojęcia co znaczy (switch is stuck) więc napisałem ci powyżej że się zawiesił ale co dokładnie?

Odnośnie błędu C0775 code 00 jak mam wejść w procedure kalibracji skoro przy menu ciśnienia opon nie mogę uruchomić przyciskiem środkowym lewej manetki funkcji przyuczania tak jak robiłem to do tej pory  mam brak komunikacji z modułem transmisji?

Gdzie znajduje się moduł transmisji odpowiedzialny za komunikację z czujnikami?

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/#findComment-22061

2 godziny temu, ArKos napisał:

No ok

ArKos to nie jest śmieszne od dwóch dni szukam po necie i nic wszędzie lipa.Pierwszy błąd olewam na razie bo nie rozumiem co jest uszkodzone a nikt nie jest w stanie mi wyjaśnić czy sam IC się zawiesza czy chodzi o komunikacje z modułem. Natomiast jeżeli chodzi o czujniki to szukam położenia modułu TPMS bo prawdopodobnie on jest uszkodzony dlatego nie mam możliwości zainicjowania programowania czujników ani  manetką ani GDS-em.

Proszę sprawdź w dokumentacji jeżeli masz do niej dostęp gdzie jest moduł odpowiedzialny za komunikację z czujnikami.Nie wiem czy jest to moduł jak w astrze który znajduj się z tyłu czy jest zespolony z innym modułem?W GDS-ie przy zainicjowaniu funkcji przyuczania modułu mam status nieosiągalny i kalibracja czujników nie zostaje wykonana.

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/#findComment-22071

A ,jak GDS opisuje błąd b3567 z wyznacznikiem-ostatnie 2 cyfry.

Czy GDS pokazuje ciśnienia w oponach .  

Jak jest błąd stały to pewnie funkcja przyuczania nie działa.

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/#findComment-22074

5 godzin temu, Wiesław napisał:

A ,jak GDS opisuje błąd b3567 z wyznacznikiem-ostatnie 2 cyfry.

Czy GDS pokazuje ciśnienia w oponach .  

Jak jest błąd stały to pewnie funkcja przyuczania nie działa.

Tak wygląda IC działa normalnie i jest z nim komunikacja dlatego nie rozumiem skąd ten błąd.Byłem dzisiaj w ASO powiedzieli że IC prawdopodobnie do wymiany ale nie dowiedziałem się dlaczego a jak mam za coś płacić to chce wiedzieć dlaczego.

Odnośnie błędu czujników w GDS mam tylko że "Module urechable" nie podam wartości ciśnienia bo moduł radiowy nie odpowiada.Tak masz rację błąd wczytany na stałe dlatego funkcja przyuczania została zablokowana.Tak samo miałem  z uszkodzonym czujnikiem poziomowania bixenonów, dopóki wskazania czujnika były nie prawidłowe a dokładnie mierzony kąt funkcja kalibrowania była zablokowana.

ArKos pewnie wie ale się obraził, trochę mi przykro z tego powodu ale co zrobisz...

Instrument Claster.jpg

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/#findComment-22076

W dniu 8.03.2025 o 12:49, Wiesław napisał:

Czytaj BCM. 

Przycisk SET działa z innymi funkcjami.

Mam tylko tyle ale gdzie są czujniki powinno je wywalić jako błąd.

BCM.png

https://mokkaforum.pl/topic/4975-b%C5%82%C4%85d-b3567-code-59/#findComment-22083