Skocz do zawartości

B16DTH olej w filtrze powietrza, awaria turbo?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam B16DTH w Astrze K z 12.2018. Auto miało być na duże przebiegi, ale sytuacja się zmieniła i od nowości zrobiłem "aż"...53kkm. Ale do rzeczy, mi komp również wywalił check oraz ograniczoną moc, w ASO powiedzieli, że kod błędu wskazuje na niskie ciśnienie oleju. Krótka historia z tym autem:

W lutym br byłem na 3 letnim przeglądzie w ASO, wymienili o mieli wymienić, mówili że wszystko OK. Zapytałem czy wymieniali filtr powietrza, powiedzieli że dopiero za rok. Stwierdziłem, że to żadna filozofia więc kupiłem nowy i tak przez miesiąc z nim jeździłem w bagażniku z braku czasu. Na koniec marca zabrałem się za wymianę tego filtra. Okazało się, że wewnątrz rury między turbo a obudową filtra był olej, w samym filtrze również. Po obejrzeniu silnika zauważyłem, że na zewnętrznej części tej gumowej rury, od strony turbo są ślady oleju, tak samo jak w okolicach bagnetu też są ślady oleju. W ASO stwierdzili że to turbo u wymienili (turbo, olej, filtr oleju i powietrza). Nie minął miesiąc i wywaliło mi check+ograniczoną moc. Zajrzałem pod maskę i taka niespodzianka:

1279374594_2022-04-2115_01.52-1.thumb.jpg.8e213666e309401a1c4986dcf8b1ca9c.jpg

Pomyślałem, że nie umyli od zewnątrz, ale nie:

1420651713_2022-04-2114_48.27-1.thumb.jpg.0fb6bd751b59fc99b2da3574c6e199a2.jpg

w środku znowu olej.

Dzień wcześniej usłyszałem takie odgłosy z okolic turbosprężarki:

2022-04-17 - odgłosy z silnika.m4a

Ktoś spotkał się z taką awarią? @ArKos słyszałem, że Ty dobrze znasz te motory.

https://mokkaforum.pl/topic/1943-b16dth-olej-w-filtrze-powietrza-awaria-turbo/

• 2 tygodnie później...
W dniu 28.04.2022 o 18:58, ArKos napisał:

Jak dla mnie problem z odmą. Separator oleju zawalony i olej leci w turbinę.

Jedź na reklamację.

Potwierdzili mi wczoraj że siadła pompa oleju, ale przez telefon nie byli w stanie wyjaśnić skąd olej w przewodzie powietrza.

BTW, jaki olej powinni lać do mojego silnika (B16DTH)? Na koniec 2019 lali jeszcze Dexos 2 5W30. Potem w 2020 zmienili na Dexos 0W30 (cena taka sama, 137 brutto za 5l), ale od 2021 leją już QUARTZ INEO XTRA 0W30 po 240 brutto za 5l.

https://mokkaforum.pl/topic/1943-b16dth-olej-w-filtrze-powietrza-awaria-turbo/#findComment-16261