Skocz do zawartości

Olej do Mokka 1,6 benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do wymiany oleju w Mokkce 1,6 benzyna. Poprzedni właściciel używał oleju Valvoline SYNPOWER 5w30 o czym świadczyła przywieszka w komorze silnika, bez żadnych dodatkowych oznaczeń.  Zakupiłem też  olej tej samej firmy i  warsztacie przekazano mi że  olej ten nie spełnia normy oplowskiej gdyż mój kupiony olej to VALVOLINE SYNPOWER 5w30 Fuel Economy FE a norma oplowska w gamie Valvoline dopuszcza SYNPOWER 5w30 MST C3 Dexos2. 

Nasuwa mi się pytanie czy to ma jakieś znaczenie, pojemniki wizualnie niczym się nie różnią, oba oleje są syntetykami , o klasie lepkości 5w30. Czy olej kupiony (ten z oznaczeniem Fuel Economy FE) może spowodować szkody w silniku czy jakieś inne usterki ?

Co radzicie? oddać tej olej i kupić inny z normą Dexos 2 czy zalać silnik i jeździć?

https://mokkaforum.pl/topic/1948-olej-do-mokka-16-benzyna/

"Dexos 2 to norma (wymagania) General Motors wobec oleju stosowanego do samochodów marki Opel. Dealerzy Opla oryginalny olej GM Dexos 2 kupują bezpośrednio od General Motors, nie jest ujawniany producent (dostawca) oleju dla GM."  

"Olej GM Dexos 2 i Mobil Super 3000 XE to różne produkty, ale nie były robione porównania produktów. Mobil badał dwa swoje produkt za zgodność z normą Dexos 2. Z testów wynika, że Mobil 1 ESP 0W40 ma wyraźną przewagę  nad Mobil Super 3000 XE, a obydwa oleje przekraczają normę Dexos2." 

Ważne są normy API,ACEA,a certyfikaty firmowe to wymysł producentów aut.

https://mokkaforum.pl/topic/1948-olej-do-mokka-16-benzyna/#findComment-16283

Norma ACEA dla oleju VALVOLINE Synpower  5w30 Fuel Economy FE to :A1/B1, A5/B5. Wynika to z napisu na etykiecie.

W instrukcji obsługi do Mokki jest napisane (str.225): stosowanie oleju klasy ACEA A1/B1 lub A5/B5 jest zabronione, ponieważ w dłuższej perspektywie w określonych warunkach eksploatacyjnych mogą one powodować uszkodzenie silnika.

Wynika z tego, że ten olej raczej nie nadaje się do tego silnika.

https://mokkaforum.pl/topic/1948-olej-do-mokka-16-benzyna/#findComment-16285