arek95837 Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Cześć wszystkim, piszę zapytanie gdyż może ktoś miał podobną sytuację i będzie w stanie mi pomóc. Problem polega na tym że po włączeniu biegu wstecznego wyskakuje mi komunikat "Układ czujników parkowania wyłączony" i w tedy ani przód ani tył już się nie włącza. Bez wbijania biegu wstecznego gdy wcisnę ręcznie przycisk do włączania czujników parkowania to przód normalnie działa. Poczytałem trochę na internecie i prawdopodobnie jest zepsuty czujnik, dlatego zabezpieczenie się aktywuje po wbiciu biegu wstecznego , przez to ciężko zlokalizować który konkretnie nie działa. Na internecie jest wiele rady by sprawdzać czy tak zwane "cykanie " występuje niestety tym sposobem nie idzie sprawdzić bo musiały by być aktywne czujniki z tyłu a żeby to zrobić musi być wbity bieg wsteczny co jak wiecie wyskakuje z automatu informacja że czujniki zostały wyłączone. Wyciągnąłem 2 środkowe czujniki (bez zdejmowania zderzaka) i zrobiłem pomiary ale wyszły skrajnie różne. Najłatwiej było by zrobić diagnostykę przez OBD, Sam posiadam icar2 Elma 237 Vegeta ale niestety nie udało mi się znaleźć aplikacji która by miała możliwość połączyć się z czujnikami parkowania i sprawdzić dokładnie który jest zepsuty. Pytanie do osób na forum, czy ktoś ma jakiś dobry program na komputer albo aplikacje do urządzenia podanego wyżej gdzie będę mógł sprawdzić który czujnik jest do wymiany, był bym wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje które mogą okazać się pomocne. Ewentualnie polecenie urządzenia dzięki któremu sprawdzę który czujnik jest wadliwy i o ile to jest przyczyną wyłączania się czujników po wyrzuceniu biegu stecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września 1. nie ten dział... przenoszę 2. zakup programu/urządzenia pozwalającego na diagnostykę w pełnym zakresie jest nieopłacalny. Trzeba dać zarobić mechanikowi, który odczyta błędy i wskaże, który czujnik jest uszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi