Gość leszczyk Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Jeżdżę spokojnie, ( pełny gaz - pełny hamulec odpada ) autostrada 120 - 140, drogi pozostałe i miasto zgodnie z przepisami. Na tempomacie nie jeżdżę, próbowałem, ale tempomat zwiększa zużycie paliwa. Jeden wynik 6,7l/100, 1377km, średnia 54,6km/h, to w większości jazda pozamiejska i autostrada. Drugi od początku - 7,0l/100, 10322km, śrenia 38km/h, to 70% jazdy w aglomeracji śląskiej, a więc miasto. Uważam, że przy skrzyni automatycznej to całkiem nie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coper Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 dzien dobry posiadaczom ja to bym chciał się spytać, jak Wy to robicie, bo ja poniżej 9l jak schodzę to odpalam szampana tryb 50/50 (miasto/trasa), to "trasowe" to 90 na tempomacie, automat, 152 kuce, wiadomo - lato daje czadu więc klima non-stop. skąd wy te 6,5l/100 bierzecie, czy moja jest popsuta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 A dotarłeś już silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek6308 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Masz za ciężką nogę ?, ja jeżdżę 80% - miasto 20% - trasa i średnie spalanie 6,9l/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coper Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 @ArKos - auto to demo kupione przy 3k przebiegu, w moich rękach zrobiło kolejne 3k - no to raczej dotarte @Wojtek6308 - no mam, ale postanowiłem z jeden zbiornik pojeździć mega-delikatnie, pedał gazu ledwie muskam, żadnych szaleństw, mieszkam parę kilometrów za miastem, więc tempomacik 90 - no normalnie tylko kapelusza mi brakuje i wg. realnego spalania (zalane pod kurek, wyjeżdżone, zalane pod kurek, średnia arytmetyczna) wyszło 8,88. no do 6,5 do lata świetlne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Buzka23 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 to aż dziwne. Przez 44 000 km średnie spalanie miałem 6.8 - ale sporo trasa oraz część miasto z korkami. Później kolejne 20 000 - samo miasto, czyli łącznie 68 000 jak sprzedawałem średnie z 4 lat - 7.00 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 6 tys km to nie jest przesądzone, że się ułożył. Ja tak do 10 tys też jeździłem delikatnie, spalanie miałem większe, osiągi słabsze... potem olałem to i dostawała w palnik. Kolejne kilka tys i zużycie spadło, przyspieszenie i dynamika wzrosło. Rekord 6,5l w mieście, średnia prędkość niespełna 35km/h Ale na autostradzie mam smoka... do Niemiec wyszło 9,6l ale zaznaczam, że tempomat ustawiałem 160-180km/h i trasa 1100km w jedną stronę. Ale szła jak przeciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coper Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 @ArKos - zrobiłem tysiączka po naszych autostradach, tempomat 160 - spalania nie podam na razie motocyklem do pracy śmigam korzystając z pogody, ale zrobię test w tygodniu: wpadnę na S7 i polecę z 15km na tempomacie 90km/h - zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coper Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 no i po teście - ładna pogoda, sucho, klima na czas testu wyłączona, tempomat 90/140. tu https://www.youtube.com/watch?v=dJK9s5NJypo koleś robi podobny test (trochę inaczej tempomat ustawiony, ale wyjaśnia czemu), i porównując wyniki to chyba w sumie nie mam się czym przejmować. no i jeszcze jedna sprawa: nie piszecie który silnik macie (140/152) i to pewnie też robi różnice. chyba no to się muszę do tego spalania przyzwyczaić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoTeK Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Witam wszystkich..... Mokka X 1,4 - 140 kucyków Auto kupiłem w piątek - do "zakopca" pojechaliśmy za cztery dni. Trasa Olsztyn -Zakopane-Olsztyn i trochę ba boki ? - około 1500 km. Sporo kilometrów na tempomacie. Jazda zgodnie z przepisami, tam gdzie trzeba 120 było 120, gdzie mniej.... było więcej ?. Około 100 km jazdy w górach, a tam komputer nie pokazywał spalania 7 litrów ? Z całej trasy: Trasa w jedną stronę - 100% trasy włączona klima. Z powrotem bez chłodziarki, ale zdecydowanie szybciej. Na pokładzie 3 dorosłe osoby + załadowany bagażnik (strasznie mały w porównaniu z Hyundai iX 20). Spalanie z komputera pokładowego 6,7 l/100 km - po dolewkach 7 litrów. "Przekłamanie" -0,3 l - akceptowalne. Nie mam pojęcia jak to będzie w zakorkowanym mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi