Skocz do zawartości

auto nie odpala - nie słychać pracy pompki paliwa, Mokka 2015 silnik 1,4t, LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Usiłowałem bezskutecznie doszukać się tematu związanego z awarią pompki paliwa jak w temacie - nie znalazłem. Auto w trakcie jazdy zgasło i nie odpaliło. Po włączeniu zapłonu nie słychać pracy pompki paliwa. Sprawdziłem bezpieczniki dot. pompki paliwa, sprawdziłem w sumie wszystkie przekaźniki pod maską - wszystkie sprawne (ujawniłem mocno upieczony styk przekaźnika, który załącza wiatrak dmuchawy - po oczyszczeniu działa (oczywiście jutro do wymiany)) jednak pompka nadala się nie załącza. Zdążyłem przypomnieć sobie za pośrednictwem info z forum, że Mokka nie ma rewizji pod kanapą - dramat jakiś !!!  Moje pytanie dotyczy tego czy: przed demontażem zbiornika można jeszcze "coś" sprawdzić / wykluczyć, czyli np. spróbować włączyć pompkę "na krótko". Z góry dziękuję za wszelkie info. 

https://mokkaforum.pl/topic/5009-auto-nie-odpala-nie-s%C5%82ycha%C4%87-pracy-pompki-paliwa-mokka-2015-silnik-14t-lpg/

Jeszcze raz witam i dziękuję za zainteresowanie. Przed chwilą sprawdziłem czy usłyszę pracę pompki leżąc pod autem i po tym jak syn włączył tylko zapłon usłyszałem charaktersytczny dźwięk silnika pompki. Przy kolejnej próbie włączenia zaplonu silniczek już się nie załączał. Dalej - na listwie wtryskowej znajdują się króćce doprowadzające / odbierajace paliwo. Pomiędzy nimi znajduje się zaworek serwisowy (do mierzenia ciśnienia ?) - po jego naciśnięciu trysnęłą benzyna. Mogę wnioskować, że pompka pracuje ? Czyli kolejnym miejscem, które powinienem sprawdzić będzie np. iskra ? Czujnik położenia wału / wałków rozrządu ? zapomniałem nadmienić, że  na pulpicie nie pojawiają się żadne komunikaty.  

Najprawdopodobniej na tym się skończy, jednak zanim do tego dojdzie (pomimo znikomej wiedzy) chciałbym .... 

Czyli odpuścić sobie temat i zatargać go do mechanika. OK. Dzięki za zainteresowanie - wychodzi na to, że na forum taki problem się jeszcze nie pojawił. Jak ogarnę to uzupełnię. Pozdrawiam

Witam przy poniedziałku. Ostatnie zapytanie przed telefonem do mechanika - ustaliłem, że na żadnej ze świec nie ma iskry. Cewka wzrokowo w idealnym stanie. Jest sposób, aby ją pomierzyć mulitimetrem ? Co mogło paść przed cewką i być może cewka jest sprawna a nie dostaje prądu ? Jeszcze raz dzięki