radd Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Witam, dzisiaj podczas jazdy (a dokładnie po skręcie w uliczkę) zaświeciła się pomarańczowa lampka a na kompie pojawił się symbol kierownicy z wykrzyknikiem: sprawdź układ kierowniczy (albo wspomagania) - nie pamiętam. Faktycznie kiera jakby przykręcona śrubkami - dobrze, że to była pusta uliczka, zjechałem i wyłączyłem silnik włączyłem i nadal się świeci... Wyłączyłem znowu, kluczyk wyjąłem i po chwili odpaliłem. Wszystko wróciło do normy. Podczas dalszej jazdy było ok.. Nie wiecie co to może być? Słyszałem, że czasem jakieś systemy pokazują błąd w różnych markach. Co prawda w przyszłym tygodniu podjadę do serwisu (chyba powinno być w pamięci zapisane zdarzenie czy jakiś błąd...), ale człowiek w nowym aucie, to chciałby wiedzieć od razu co się dzieje... A co do odwiedzin w serwisie - skoro auto na gwarancji, to chyba będzie to bezpłatna wizyta, skoro zgłaszam komunikat kompa o błędzie?? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 A co do odwiedzin w serwisie - skoro auto na gwarancji, to chyba będzie to bezpłatna wizyta, skoro zgłaszam komunikat kompa o błędzie?? Oczywiście, że tak. Ta kontrolka jest opisana na stronie 87 instrukcji obsługi: "Wspomaganie układu kierowniczego Lampka c świeci w kolorze żółtym. Lampka zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie krótko po uruchomieniu silnika. Jeżeli lampka nie zgaśnie po kilku sekundach lub zapali się podczas jazdy, oznacza to usterkę wspomagania układu kierowniczego. Należy skorzystać z pomocy warsztatu." Elektryczne wspomaganie ma swój sterownik. Może ogłupiał, może zaczyna się coś niedobrego dziać. ASO powinno zdiagnozować przyczynę bezproblemowo. Miałem okazję tego typu wspomaganie mieć na tapecie w Astrze J. Też ciągle zaświecała się ta kontrolka - okazał się uwalony sterownik wspomagania zintegrowany z maglownicą. Bagatela, bo 9600,- kosztuje magiel do Astry... Wymieniałem i programowałem potem toto. Może też być coś nie tak z alternatorem - jeśli będzie zbyt niskie napięcie w instalacji samochodu, to wspomaganie nie będzie pracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radd Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Dziękuję Arkos. edit: później zajrzałem do instrukcji (w mojej jest na stronie 93:P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Przepraszam za wprowadzenie w błąd - bazowałem na elektronicznej wersji ze strony producenta http://www.opel.pl/content/dam/Opel/Europe/poland/hq/pl/14_Local_Assets/User_Manuals/MY_13/PL_om_mokka_kta-2749-pl_eu_my13_ed0612_2_online.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radd Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 W serwisie odczytano błąd i przeprogramowano (albo nowe oprogramowanie) sterownik wspomagania. Czas ok. 80 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namor Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 witaj ArKos jeśli chodzi o kontrolki ,jak to jest z kontrolką awarii silnika ,u mnie ta kontrolka zapala się sekundę po odpaleniu się wszystkich kontrolek . Można powiedzieć że razem z kontrolką świateł gaśnie ostatnia.No i tutaj moje pytanie czy kontrolka awarii silnika nie powinna się zapalać jednocześnie ze wszystkimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jakieś tam ułamki sekund nie są istotne. Ważne, że zapala się i po uruchomieniu silnika gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezul Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Witam Jak wymienić magiel w astrze j Czym to zakodować Kto na Śląsku może pomóc w temacie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Zakodować da się tylko nowy czyli czysty sterownik. Używane - trzeba poszukać jakiegoś magika, który to ogarnia, bo trzeba zawartość EEPROMu zmienić, aby to działało poprawnie. Nowy magiel ze sterownikiem >10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uomo Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 @radd Czy po wizycie w serwisie problem się więcej nie powtórzył? Miałem teraz podobny incydent na zjeździe z ronda, dobrze, że prędkość była mała i nic nie jechało. Rozumiem, że dywagacje co było przyczyną, nie mają sensu, trzeba podpiąć kompa i sprawdzić błąd. Zastanawiam się tylko czy może aku mogło coś tu napsocić, ma już prawie 7 lat. Niby nie ma oznak spadku sprawności i nie był sprawdzany pod tym kątem. Myślicie, że warto już go wymienić? Ten sterownik wspomagania ogarnie mi tylko serwis Opla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi