radd Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Już chyba była o tym mowa, ale nie mogłem znaleźć wątku o tym. Minęło już parę miesięcy i planuję użyć jakiegoś wosku (oczywiście na myjni stosuję program woskowania, ale warto ręcznie raz na jakiś czas pomęczyć się z polerowaniem:P). Stąd moje pytanie, jaki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ja kupiłem Turtle Wax z Shell'a. Tylko cieniutko kładź, bo zajedziesz się na amen przy polerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radd Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Myślałem o tej firmie, ale ten wosk jest chyba za twardy (a polerki nie mam). Z tej firmy jest chyba kilka rodzajów wosków. Co ile woskujesz nadwozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Woskowałem tylko raz. Pisze na opakowaniu, że chroni lakier do 12 miesięcy, więc kolejne woskowanie na jesień, żeby w zimę sól nie niszczyła lakieru. Takie 2 razy w roku nie ma prawa zaszkodzić Przeniosłem do działu NADWOZIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radd Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Kupiłem turtla, choć co prawda w trwałość 12 m-cy nie wierzę. Jak się utrzyma z pół roku to i tak będzie bardzo dobrze. edit: planuję woskować 3 razy w roku w celu ochrony lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_kk Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Używam tego samego Turtle Wax co kolega Radd, na ta chwile 1 woskowanie ( butelka 500 ml powinna wystarczyć na 3 woskowania, koszt około 23 zł w Kauflandzie) Nie zawiera ściernych składników, daje znakomity piękny głęboki połysk, na tą chwile stosunek ceny do efektu bardzo zadawalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raflo83 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 to i ja się dołączę, bo ostatnio zrobiłem trochę zakupów. Przede wszystkim jeżeli chcemy mieć lakier w dobrym stanie, to trzeba o niego zadbać osobiście. Ja niestety popełniłem błąd i oddawałem poprzedni samochód na ręczne myjnie, gdzie wiadomo jak myją. Mokka jeszcze nie miała pierwszego mycia, ale nie zamierzam jej oddać w obce ręce. Tak więc zestaw to: Pianownica Epoca Top Tec 10 i aktywna piana AutoBrite MagicFoam Szampon: Duragloss #901 Rękawica: CarPro Wool Wash Mitt. Mycie na 2 wiadra, czyli w jednym wiadrze ciepła woda z szamponem a drugie wiadro do płukania brudnej rękawicy. Ręcznik do osuszania: Fluffy Dryer No finalnie: Duragloss Bonding Agent # 601 i Duragloss Track Claw Racing polish - dają świetny efekt szklistości lakieru Po woskowaniu raz na jakiś czas użyje Duragloss AquaWax #951 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 O karoserię aż tak nie dbam ale mam teraz fioła na punkcie ptasich ,,pieczątek" i od razu myjnia 1zł i likwidacja kupy. Chociaż raz miałem prawdziwy nalot mew i myślałem że to magazynier mi białą farbę rozlał przypadkowo. Gdy myję na myjni stosuję szampon potem zwykłą wodą spłukuję i na końcu demineralizowaną pryskam auto, daje to zdecydowanie mniejsze zacieki ma masce. Nie wiem jak inne kolory nadwozia ale mam srebrny metalik i często po deszczu spływająca woda robi w załamaniach takie rysy jakby ktoś ołówkiem przerysował. Natomiast na wiosnę po 9-ciu miesiącach użytkowania zamierzam w końcu wnętrze przeczyścić i użyję nawilżonych ścierek np. do pupy niemowlaków są polecane, oczywiście nie użyte wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_kk Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Po ręcznym woskowaniu nie sposób uniknąć zabrudzeń na zderzakach i listwach. W Kauflandzie za 9,99 zł znalazłem "nabłyszczacz" po zastosowaniu efekt robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojalekt Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 A zapytam z ciekawości, jaka jest jakość wosków w myjniach automatycznych ?? Domyślam się że nie najlepsza... Czy ktoś może w tym temacie coś określić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi