Skocz do zawartości

Inspekcja Transportu Drogowego - oświadczenia w zw. ze zdjęciem fotoradaru

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. ITD rozsyła zestaw małego pirata: oświadczenia (albo 500 jako właściciel nie wskazujący kierującego, albo xxx za przekroczenie prędkości i przyznanie się albo wskazanie kierującego pojazdem).

Łatwy sposób na kasę - dziura budżetowa ogromna, policja jej nie zapełnia, więc zestaw druczków + zdjęcie...

Zakrawa na ironię fakt, że zjechali już na bardzo bardzo bardzo niski pułap.

Kolega dostał fotkę za 76km/h na ograniczeniu do 70km/h.

Ja dziś dostałem za 61km/h na zabudowanym - dosłownie z 50m od tablicy obszaru zabudowanego.

Logika mówi, że widząc znak/tablicę zdejmuję nogę z gazu i zwalniam płynnie. Papierki rozsyłane przez zielonych debili wskazują, że należy natychmiast deptać w hamulec.

Oczywiście nie zamierzam im czegokolwiek wysyłać/odpisywać/płacić. Niech kierują sprawę do sądu.

W moim wypadku:

1. miejsce wykonania zdjęcia nie jest oznakowane tablicą D-51

2. zgodnie z instrukcją obsługi fotoradaru AD9C, w promieniu 10* od wiązki radarowej nie mogą znajdować się elementy powodujące odbijanie się fali (metalowe ogrodzenia, słupy, drzewa, znaki drogowe, tablice informacyjne), a na moim zdjęciu widać znak drogowy i pierdolną reklamę salonu optycznego

3. zdjęcie jest totalnie nieczytelne - jakość taka, jakby młynkiem do kawy zrobione, kompletnie nic nie widać - dupna plama zamiast fragmentu twarzy kierowcy

Czekam z niecierpliwością na sprawę w sądzie.

Zgodnie z ustawą, jedynym oskarżycielem publicznym może być policja. Jeśli ITD skieruje wniosek do sądu (a tak straszą na druczkach) to z przyjemnością zmuszę sąd w oparciu o aktualny stan prawny do umorzenia postępowania, i oprócz tego złożę doniesienie do prokuratury o przekroczeniu uprawnień przez f-szy ITD. Chyba, że skierują sprawę do policji, a ta złoży wniosek - też nie martwię się zbytnio, patrzcie punkt 1 i 2.

Czy Wy też mieliście przeboje z zielonymi baranami?

Skończyło się ze strażą wsiową, zaczęło się z ITD. Jak nie urok to sraczka, tylko każdy "organ" patrzy, jak ojebać obywatela z kasy za byle gówno...

https://mokkaforum.pl/topic/266-inspekcja-transportu-drogowego-o%C5%9Bwiadczenia-w-zw-ze-zdj%C4%99ciem-fotoradaru/

Gość bojalekt

Dobry temat ruszyłeś, choć debilizmu  tego typu nie uświadczyłem, to podobnych kilka ...

Kolega "dzwigał" przez wioskę (trasa łódź - toruń) w nocy,  po 23  dozwolone 60, "dzwigał" 57 - zonk - finał - sprawa w sądzie ...   

Ostatnio byłem w Gdańsku a właściwie robiłem trasę Szczecin-Gdańsk-Szczecin. Takiego skupiska kamer rejestrujących przejazd (okolice Trójmiasta) na czerwonym czy żółtym świetle dawno nie widziałem. To jest dla mnie patologia, u nas takich nie ma. Mamy za to sekundniki, które pokazują mi czy z czystym sumieniem przejadę czy powinienem przygotować się do zatrzymania pojazdu. A tak od razu 2 kamery na Ciebie, brak sekundnika i zdjęcie, które jest jak losowanie: na kogo wypadnie na tego bęc.

W internecie jest dużo wzorów pism do GITD, metod uniknięcia kary. Nie wiem czy są one skuteczne czy nie bo wyszedłem z założenia, że chyba lepiej te 100 zł zapłacić niż brać wolne od pracy i tułać się po sądach. (gdzie koszt wolnego od pracy, koszt biletu parkingowego, koszt dojazdu) jest tożsamy z karą.

Najgorsze w tym jest to, że czasem nieświadome przekroczenie prędkości wynikające z prozaicznej czynności zmiany rozmiaru opon sprawi, że jadąc według wskazań licznika przepisowo zostajemy potraktowani pamiątkowym zdjęciem.

W dupie ich mam. Nic nie będę płacił. Poczekam na sprawę w sądzie (o ile będą na tyle głupi, żeby do niego wystąpić). A potem się pobawię w analizowanie instrukcji obsługi użytego urządzenia, wskazując błędy, jakie popełnili. Pomijam naruszone kwestie prawne :]

Dawno temu miałem z nimi przyjemność. Przyszedł druk, wypełniłem i wysłałem aby przysłali mandat. Ale lata już minęły i nic nie przyszło. Od tamtej pory na trasie zawsze mam Yanosika i jak na razie sprawdza się bezbłędnie. 

Gość bojalekt

W dupie ich mam. Nic nie będę płacił. Poczekam na sprawę w sądzie (o ile będą na tyle głupi, żeby do niego wystąpić). A potem się pobawię w analizowanie instrukcji obsługi użytego urządzenia, wskazując błędy, jakie popełnili. Pomijam naruszone kwestie prawne :]

I Tak trzymać, Biurwy niech się martwią :)

• 9 miesięcy temu...

Otrzymałem mandat z fotoradaru od włoskiej straży miejskiej. Oczywiście tego dnia byłem w pracy w kraju, nigdy nie byłem włascicielem i nigdy nie kierowałem pojazdem wymienionym w mandacie.

Czy ktoś z kolegów miał podobny lub taki sam przypadek?

• 5 tygodni później...

Otrzymałem mandat z fotoradaru od włoskiej straży miejskiej. Oczywiście tego dnia byłem w pracy w kraju, nigdy nie byłem włascicielem i nigdy nie kierowałem pojazdem wymienionym w mandacie.

Czy ktoś z kolegów miał podobny lub taki sam przypadek?

Wygląda jakby ktoś chciał od Ciebie wymusić pieniądze... 

• 2 tygodnie później...

Straż Miejska nie uznała moich wyjaśnień. Moje dane otrzymała od polskiej instytucji która jest za przesłanie danych włascicieli pojazdów czyli CEPiK. Napisałem pismo do Ministerstwa Cyfryzacji, Departament Utrzymania i Rozwoju Systemów, w odpowiedzi uzyskałem inforacje że:

1. Zweryfikowano i potwierdzono że danw w CEPiK dla wskazanego pojazdu są prawidłowe,

2. zweryfikowano i potwierdzono że system CEPiK, w tym udostępnianie danych Państwom członkowskim UE za pośrednictwem Krajowego Punktu Kontaktowego funkcjonuje poprawnie

oraz dane dotyczące wskazanego pojazdu i właściciela są poprawne,

3. zweryfikowano i potwierdzono, że za pośrednictwem KPK udosępniono KPK Włoch prawidłowe dane właściciela wskazanego przez Pana pojazdu i nie były to Pana dane,

4 wysłano do KPK Włoch prośbę o wyjasnienie sytuacji oraz wskazanie do anulowania mandatu wystawionego na pana osobę, i wystawienia mandatu na osobę tzn właściciela pojazdu.

Na marginesie dodam że, kwota do zapłaty to 352 EUR.