Skocz do zawartości

Dzień dobry - będzie Pomarańczka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Wszystkim Forumowiczom. Autka jeszcze nie ma, ale mam nadzieję niebawem...

Także na razie się przywitam. W Katowicach będzie nowa pomarańcza Elite B16XER, cóż wolałbym enjoya 1.4T, ale auto dla rodziców, a tam zastrzeżenie że najsłabszy silnik ma być. Zabrałem staruszka do salonu, co by mu tanią merive wcisnąć, albo oszołomić crosslandem, byle nie tym amber orange z jazd próbnych a skończyło się jak się skończyło.

Chociaż jak mówię auta nie ma jeszcze...

https://mokkaforum.pl/topic/511-dzie%C5%84-dobry-b%C4%99dzie-pomara%C5%84czka/

• 1 miesiąc temu...

Ufff... jest ale ile siwych przybyło i ile czekałem to mam za swoje.

Człowiek wybrał się na 155godz wyprzedaży na 155 lecie opla co by na szybko kupić co jest dostępne (początek grudnia chyba to był) z wyprzedaży na dobrym rabacie a odebrałem ostatniego stycznia.

Problem w tym, że chętnie kolor jak na zdjęciu no i najmilej grzanie w łapki zimową porą plus klima na lato!!

3 najbliższe mi salony w Katowicach i okolicach miały inne kolory albo bez pakietu zimowego. Ekonomicznie... szukałem njoy 1.6 więc pakietów zimowych to tam nie wkładają raczej. :-/

Jeszcze ogłoszenia przeszukałem - trafiłem na brokera że niby taniej - średnio-prawda bo w tych 155h wyprzedaży za njoy 1.6 dostawałem rabat 10tys i jeszcze pojedyncze stówki sprzedawca był w stanie urwać, ale broker miał orange elite 1.6 z grzaniem i navi kamerką z rabatem 12.5tys. Więc % podobnie, czyli szału nie ma jak za auto 10tys droższe, no ale pomarańczowy więc wygrali.

Myśle: spokojnie na święta będzie.

Nie było ani na święta ani na sylwestra, ani 6 króli, ani co tam po drodze było.

No i nic nam Pan nie zrobi, bo w umowie żadnych terminów poza tym, że ja płacę a oni dostarczają nie ma.

Ufff... tyle po opadnięciu emocji - auto stoi, ale jeszcze kilka szczegółów z pogranicza komedii i tragedii następnym razem.

Na szczęście, mimo że nic z ceny za oczekiwanie nie zrobią to na koła zimowe rabat i kołpaki gratis. Odbiór w salonie w krakowie broker podwozi czyli ok.

Teraz pytanie czy to są org kołpaki? Po pierwszym i jedynym myciu lekko skwaszony zauważyłem, że znaczka opla ani widu ani słychu na nich... za to pusta dziurka na wklejenie znaczka jest.6d1455ce292df7219e50dea8dd1a87fb.jpg

https://mokkaforum.pl/topic/511-dzie%C5%84-dobry-b%C4%99dzie-pomara%C5%84czka/#findComment-8643

No to krakowski salon sprzedaje je za 155zł. Dobrze że dali gratis bo byłem napalony na org kołpaki i bym zapłacił a potem rozczarowanie, że w markecie to samo 45zł.

No ale najlepsze co się spodziewam to org czujniki ciśnienia tpms. Mówili kup Pan org felgi z czujnikami, bo te czujniki z alledrogo to chińskie i będę miał problemy. No to kupiłem. Przejechałem 8km a tu na desce błąd systemu monitorowania ciśnienia w kołach...

Dobrze, że powertowałem wcześniej forum i chińska maszynka do tpms prosto z aliexpress już czekała w domu i się ze swoim chińskim, przepraszam oryginalnym czujnikiem dogadała. Póki co błędu nie ma. No ale niesmak pozostał... moja rada kupcie tańsze czujniczki i dajcie znać ;-)

Inna ciekawostka, że włożyli mi zimowe kółka 16'' a w każdym ciśnienie z innej parafii. Od 3.3 do 2.5. Na lato czekają 18'' ale obawiam się o komfort. Chciałem nawet zamienić na 17''. Nie da się. Felga do auta przypisana. Elite wychodzi na 18'' i kropka.

Jak na razie wrażenia z samego auta pozytywne. Najlepsza fura na progi zwalniające jaką jeździłem, 1.6 i skrzynia m/t 5 na prędkości autostradowe nie bardzo. Przy czym ta będzie jeździć po miejsku więc ok. Na dniach drugi bak paliwa zaleje, jeszcze 2 kolejne i będę myślał dexos2 a może dexos1 gen2?

https://mokkaforum.pl/topic/511-dzie%C5%84-dobry-b%C4%99dzie-pomara%C5%84czka/#findComment-8646

Póki co błędu nie ma. No ale niesmak pozostał... moja rada kupcie tańsze czujniczki i dajcie znać ;-)

No widzisz... A wystarczyło by przewertować to forum od dechy do dechy, a wiedział byś że wielu z obecnych na forum tak zrobiło.

Sam kupiłem komplet w cenie jednego w ASO. Działają bezbłędnie.

https://mokkaforum.pl/topic/511-dzie%C5%84-dobry-b%C4%99dzie-pomara%C5%84czka/#findComment-8648

18 na lato są idealne /.../Duży plus 16 jest taki, że auto się mniej brudzi.

Nie wiedziałem, że może coś jeszcze bardziej uwalić autko bagnem jak moje balony :)

https://mokkaforum.pl/topic/511-dzie%C5%84-dobry-b%C4%99dzie-pomara%C5%84czka/#findComment-8650