Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest ten odpowietrznik : http://www.nanodatex.pl/odpowietrznik-skrzyni-13105589-opel-o521023.html . Jeżeli tak to jak prawidłowo przeprowadzić operację odpowietrzenia - łopatologicznie bo jestem elektrykiem a nie mechanikiem?

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-1104

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 1 miesiąc temu...

Mokka 1.6. U mnie stuki przy zmianie 1 na 2 bieg występują też praktycznie od nowości, kilka razy zgłaszałem to do ASO, dokonywali regulacji poduszki skrzyni biegów, ale sytuacji to nie poprawiło. Odpowiedź jest typowa dla ASO " ten typ tak ma".

Pojawił się od miesiąca i narasta nowy problem. Otóż przy ruszaniu z 1 biegu, albo dodawaniu gazu z 2 biegu przy niskich obrotach, czuć z tyłu auta wibracje i wysoki dźwięk, tak jakby były luźne jakieś metalowe elementy. Nadmieniam, że odgłosy nie występują przy każdym ruszaniu i nie zależą tez od sposobu jego wykonywania - przećwiczyłem wszystkie warianty od dynamicznego do delikatnego i niekiedy dźwięk się pojawia, a niekiedy nie. Obstawiam problem ze sprzęgłem, ale moja wiedza na temat mechaniki jest nader skromna.

Czy ArKos albo któraś z osób udzielających się na forum mogłaby pomóc zdiagnozować problem?

Oczywiście zgłoszę się do ASO, ale wcześniej chciałbym mieć jako takie pojęcie o przyczynie opisanego zjawiska, żeby nie zbyto mnie gładką gadką. 

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-1359

Nie słysząc odgłosu, nie da się postawić trafnej diagnozy.

Można jedynie jeszcze przyjąć hipotezę, że odgłosy są z układu wydechowego - tłumik o coś obija lub ekran termiczny nad wydechem jest luźny i wibruje.

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-1360

Już po dokonaniu wpisu zadzwoniłem do ASO i umówiłem się na wizytę oraz opisałem objawy. Pracownik, z którym rozmawiałem też jako potencjalne źródło problemu wskazywał łącznik układu wydechowego. Podobno oplowskie się psują i trzeba montować zamienniki. 

Niemniej ArKos, wielkie dzięki za odpowiedź. Już kilka razy skorzystałem z twoich rad z dobrym skutkiem :)

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-1361

• 11 miesięcy temu...

Odczekałem rok, teraz jestem już po "ten typ tak ma". Zlecenie pozostało otwarte, centrala zatwierdziła usterkę i czekam - jak mnie poinformowano-  na zmodyfikowane sprzęgło (nie wiem o co chodzi).

Podejrzewam że na tym się nie skończy, bo jak w temacie, zaczęło się niby od sprzęgła, ale to raczej gdzieś kole dyferencjału lub w samej skrzyni.

Obym się mylił.

Sprzęgło ma "przyjść" gdzieś za tydzień.

Całość od A do Z skomentuję po finale, oczywiście nie Igrzysk Olimpijskich, a naprawy, choć z tym może być różnie  :rolleyes:

A teraz idę czytać zaległości  :)  

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-4139

• 2 tygodnie później...

Odczekałem rok, teraz jestem już po "ten typ tak ma". Zlecenie pozostało otwarte, centrala zatwierdziła usterkę i czekam - jak mnie poinformowano-  na zmodyfikowane sprzęgło (nie wiem o co chodzi).

Podejrzewam że na tym się nie skończy, bo jak w temacie, zaczęło się niby od sprzęgła, ale to raczej gdzieś kole dyferencjału lub w samej skrzyni.

Obym się mylił.

Sprzęgło ma "przyjść" gdzieś za tydzień.

Całość od A do Z skomentuję po finale, oczywiście nie Igrzysk Olimpijskich, a naprawy, choć z tym może być różnie  :rolleyes:

A teraz idę czytać zaległości  :)

Sprzęgło wymienione, pomogło? Pytam bo też mam takie objawy :) .

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-4177

I autko odebrane :)

A teraz krótkie podsumowanie.

Ponieważ za kilka miesięcy kończy się gwarancja i uwzględniając (na podstawie doświadczeń innych użytkowników), że mogą być problemy z zakwalifikowaniem zgłoszonej wady, postanowiłem działać.

No to po kolei :) 

Jakiś miesiąc temu zasięgnąłem konsultacji w ww. sprawie w zaprzyjaźnionym warsztacie. Chodziło mi tylko o potwierdzenie tego nienormalnego stanu, czy może jest to moje przeczulenie. Odpowiedź była jedna: tego nie powinno być, natomiast co jest przyczyną już nie ustalaliśmy ze względu na to, że samochód jest na gwarancji, a bez ingerencji w mechanikę nie da się ustalić przyczyny stuków (sprzęgło?, dyferencjał?, luzy na wielowypustach?, nadmierny luz międzyzębny?, wodziki? czy może przesunięcie na poduszkach - regulacja). Widać przyczyn może być wiele. 

Kolejna krok, to wizyta w serwisie , która wyglądała tak:

Przyjęto zlecenie, najpierw jazda demonstrująca dolegliwość auta. Przyjmujący nie kwestionował na ten moment że nic się nie dzieje, owszem, coś tam puka.
Autko na warsztat, po godzinie sprawdzania odpowiedź: układ nie wymaga regulacji, na poduszkach wszystko OK, niestety ten model tak ma (skąd to znamy?). 

Nie powiem, mój opiekun uprzejmie i wysłuchał moich uwag, główna to (cytuję siebie dosłownie): "Proszę pana, jeżeli chciałbym kupić kołatkę, to zrobiłbym to na jakimś odpuście za 5 złotych a nie za kilkadziesiąt tysięcy. To nie jest mój pierwszy ............. itd. ".

Tu ukłony, cały czas byłem traktowany poważnie, przynajmniej tak to odbierałem. Zaproszono mnie do dwóch samochodów z taką samą wersją silnikową, nowych, zafoliowanych. Jeden odpalony na placu i stuki miał, cichsze jak w moim ale miał, drugim zrobiliśmy jazdę, i w tym też napieprzało, czyli można powiedzieć, że mówią prawdę, że ten typ tak ma, co zostało mi ponownie powtórzone.

Zadałem pytanie: "A czy nie zastanawia pana że to nie "ten typ tak ma" tylko że ten typ ma wadę konstrukcyjną jeżeli powtarza się to w innych pojazdach, i to całkiem nowych!?

Zaproponowano ponowną jazdę z mechanikiem, po której poinformowano mnie, że zlecenie pozostaje otwarte, natomiast oni skontaktują się z centralą z tego typu usterką. 

Podsumowanie dnia: mam udać się do domu, odpowiedź powinienem otrzymać za dwa dni.

Tak też uczyniłem i takoż otrzymałem odpowiedź.

Decyzja: usterka zatwierdzona, wymiana sprzęgła na sprzęgło zmodyfikowane (tak mi powiedziano). Pozostaje oczekiwanie na przesyłkę. Sprzęgło najprawdopodobniej nadejdzie w przyszłym tygodniu lub w następnym. Wtedy umówiony zostanie termin wymiany (robota na 2 dni).

Czas oczekiwania pominę, dzisiaj odebrałem nowy samochód, tzn. z nowym sprzęgłem, a moje oczekiwania nie zostały zawiedzione :) 
Nawet lepiej, oprócz zero klekotu, żadnego puknięcia przy włącz/wył. sprzęgła, dźwignia zmiany biegów chodzi idealnie (przed wymianą przy zmianie biegów przy rozpędzaniu autka do wysokich obrotów, dźwignia biegów była jakby "wyrzucana" jakąś siłą wewnętrzną, teraz poddaje się mojej łapce i mojej woli, płynnie i cicho :)
Jedyna uwagę jaką usłyszałem, że może ciężej chodzić pedał sprzęgła w skutek zastosowania mocniejszych sprężyn (to stwierdzenie producenta) , a le ja niczego takiego nie odczułem, podobnie panowie z serwisu.

Kończąc, muszę przyznać, że jechałem z nastawieniem, że będzie trzeba stoczyć ciężki bój :angry:   , a tu takie miłe rozczarowanie :) .
Nie na kredyt widać dałem kiedyś opinię porządnych, i nie zawiodłem się.

Generalnie całości procedury, od A do Z i za traktowanie wystawiam ocenę 5 , polecam :)
https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-4194

Moje gratulacje że udało się pozytywnie wszystko załatwić, to przekonało mnie i chyba wielu użytkowników tego koreańskiego złomu , niestety muszę użyć takiego stwierdzenia bo jest to mój czwarty nowy Opel i żaden nie przyjeżdżał z fabryki w takim rozklekotanym stanie, że jednak da się coś wywalczyć i jeździć normalnie funkcjonującym autem. Wygląda na to że wszyscy narzekający na tą usterkę zaczniemy tydzień od telefonu do ASO.

Pozdrawiam

https://mokkaforum.pl/topic/109-sprz%C4%99g%C5%82o-w-16-stuki/page/2/#findComment-4209