Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz... to tylko 5kM ale bezpośredni wtrysk paliwa i całkiem inny przebieg momentu obrotowego.

10kM i 50Nm między Mokką a Karoq a różnica naprawde ogromna. 

https://mokkaforum.pl/topic/1145-bardzo-subiektywne-por%C3%B3wnanie-mokka-vs-karoq/page/3/#findComment-15613

• 2 lata później...
  • Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam wszystkich

Arkos jesteś specjalistą, mechanikiem masz duże doświadczenie i znasz temat. Jestem na etapie wyboru samochodu, rozważałem elektryka, hybryde i benzyniaka. Twoje słowa na temat motoryzacji elektromobilnej sprawdzaja się na 100% i ten etap w moim przypadku już upadł. Przytoczę Ci przykład, sąsiad ma 3 letnego  Hundaya i już zaczynają się problemy z baterią, fakt jest że zaoszczędził na paliwie a teraz musi kupić baterie trakcyjną.

Rozważałem T-ROC, KAROQA z silnikiem 1,5 ale z manualem, w salonach są tylko z automatem, jeździłem T-ROC można powiedzić bajka, ale medal ma dwie strony żeby nie ta skrzynia z suchym sprzęgłem  DQ200!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to już bym go brał, rabat na ten samochód otrzymałem 19000zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , za duzo negatywnych opini z DSG.  W salonie skody również brak manuala do jazdy testowej a że ty używasz karoqa w manualu i moje pytanie :czy z tą skrzynią są problemy bo na forum T-ROC-a ludzie wypowiadają się nie za bardzo ( skrzynia szarpie, wydaje zgrzyty przy zmianie biegów  a serwis mówi że taka jest ich uroda). Czy manual jest taki sam w T-ROC  co w KAROQU bo na papierz jest to samo????? W tym silniku jest bezpośredni wtrysk paliwa, filtr cząstek stałych GPF  dwumasa,  czy należy się tego obawiać????? Do tej pory jeżdżę MOKKA 1,6  w manualu i jestem mega zadowolony, a że samochód ma swój wiek i przebieg  to rozważam  o nowym ale nic na siłe.

A co sadzisz na temat MAZDY CX-30 silnik  2.0l E-SKYACTIC G 159KM

https://mokkaforum.pl/topic/1145-bardzo-subiektywne-por%C3%B3wnanie-mokka-vs-karoq/page/3/#findComment-18359

10 godzin temu, zbinat napisał:

:czy z tą skrzynią są problemy bo na forum T-ROC-a ludzie wypowiadają się nie za bardzo ( skrzynia szarpie, wydaje zgrzyty przy zmianie biegów  a serwis mówi że taka jest ich uroda).

Bzdura. Żadnych problemów. Kompletnie nic się nie dzieje.

Czy manual jest taki sam w T-ROC  co w KAROQU bo na papierz jest to samo?

Tak. MQ250. Jest łączona z 1,5TSI oraz dieslem 1,6TDI.

Masz:

https://www.karoq-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=817
Jestem tam moderatorem, czasem zaglądam.

czy należy się tego obawiać?

Moim zdaniem nie. GPF tu to nie to samo co DPF w dieslu i nawet nie wiesz, że to coś jest w aucie.

Do tej pory jeżdżę MOKKA 1,6  w manualu i jestem mega zadowolony,

No to w wypadku 1,5TSI pos*asz się ze szczęścia, bo skoro 1,6 115kM robi na Tobie wrażenie, to nie wiem co się stanie w wypadku 1,5TSI... Karoq na mieście w lato jest w stanie spalić 6l przy spokojnej i płynnej jeździe. Mokka - nieosiągalne. Przyspieszenie do setki 8s - Mokka nieosiągalne w turbo, a 1,6 tym bardziej. Prędkość i elastyczność zadziwia, auto płynnie i wręcz jednostajnie przyspiesza do 180-190km/h - Mokka w turbo nieosiągalne, bo od 150-160 trzeba już czekać, 1.6 to już poza tematem.

Przede wszystkim awaryjność: 4 lata Karoq 1 usterka na gwarancji. Mokka turbo przez 4 lata flexcare ok. 15 usterek.

co sadzisz na temat MAZDY CX-30 silnik  2.0l E-SKYACTIC G 159KM

Skośnookie są drogie w serwisie nawet jeśli chodzi o materiały eksploatacyjne. Zamienników mało, no i wolnossące 2,0 na pewno spali swoje. Liczę 11-12l. Więc tego, ten, no... No i pojedzie słabiej, bo niutów zdecydowanie mniej. Mazda ma opinię auta, które rdza bardzo lubi szybko brać.

https://mokkaforum.pl/topic/1145-bardzo-subiektywne-por%C3%B3wnanie-mokka-vs-karoq/page/3/#findComment-18360