Skocz do zawartości

Auto podczas odpalania długo kręci rozrusznikiem silnik 1,4 - LPG

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Rafik79 napisał:

Arkos czy mógłbyś na jakimś foto pokazać jak powinny być ustawione impulsatory.

Blokady pasują tylko w jednym położeniu.

Zrzut ekranu 2026-06-08 210855.png

15 godzin temu, Rafik79 napisał:

A czy przy przestawionych impulsatorach może nie odpalać za pierwszym razem?

Teoretycznie może. Praktycznie powinien wyrzucać błędy P0011 i/lub P0014

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam Arkos dzisiaj sprawdzałem rozrząd, ustawiłem pierwszy tłok w górnym martwym położeniu i blokady na wał i blacha na wałki pasowała idealnie ale impulsator jeden na wałku wydechowym był przestawiony a blokada (satra) weszła bez problemu. Z tego co się dowiedziałem w impulsatorach są głębsze nacięcia i w nie powinny wejść blokady. Błędów żadnych nie było w sterowniku . Auto teraz jak na razie odpala ale to jest jeszcze za krótki czas żeby coś powiedzieć więcej, muszę parę dni po jeździć.

Screenshot_2026-06-05-20-00-26-412_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

• 2 tygodnie później...

Prawdopodobnie temat udało się rozwiązać po przedstawieniu tego impulsatora jak na razie jest ok , odpala za każdym razem nie zapeszając. 

Arkos ale mam jeszcze jedno pytanie do ciebie względem gazu LPG i mnie jest oryginalny landi renzo i mam mały problem z przełączaniem z rana jak zimny jeszcze dobrze nie wyjadę z podwórka a już się przełącza na LPG i go trochę telepie. Byłem u gazownika co się zajmuje landi renzo i powiedział mi że nie jest w stanie nic przestawić że ta instalacja czyta z czujnika samochodowego. Czy da się coś z tym zrobić żeby z rana dłużej chodził na benzynie?

5 godzin temu, Rafik79 napisał:

Czy da się coś z tym zrobić żeby z rana dłużej chodził na benzynie?

Nie. Temperatuey przełączenia nie da sie zmienić. Jedyna rzecz, którą można zrobić, to podnieść ciśnienie gazu ale to w tym wypadku nic nie da. Ta instalacja to porażka.

A może któryś z czujników temperatury szwankuje tylko w parowniku nie ma na przewodach wodnych do parownika też nie ma , a czujnik z silnika dobrze pokazuje temperaturę tylko na pewno był wymieniany we Włoszech bo cały kruciec wodny był wymieniany i nie wiadomo jakiej marki jest założony.

Jaki problem porównać temp.na czujniku płynu  z temp.zewnetrzną + - 2stopnie różnicy-oczywiście wskazania odczytane przez OBD.  

Jak jest aktywowana temp. płynu na wyświetlaczu(nie mylić ze wskaznikiem) to też jest rzeczywista i wtedy można zobaczyć w czasie jazdy przy jakiej temp. przerzuca na gaz.

W tej chwili na gaz przerzuca zaraz po odpaleniu jeszcze dobrze nie wyjadę z podwórka jak były temperatury około zera to przerzucało po 100m jazdy i trzęsło autem. Były też przypadki że na komputerze i na zegarach pokazywało temperaturę ok a był założony jakiś czujnik nie znanej marki i silnik wariował. A który czujnik odpowiada za przełączanie się gazu LPG.

Przerzuca na gaz w temp.40 stopni.Jesli instalacja fabryczna (przycisk gazu na konsoli)to bierze wskazania z czujnika temp.silnika.