Skocz do zawartości

Wycieraczki przedniej i tylnej szyby.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupuję od lat (do Astry i teraz do Mokki) wycieraczki Heyner Hybrid-Alca. Wcześniej do Megane kupowałem Bosch albo Valeo ale wg mnie te Heyner są lepsze jeśli chodzi o prowadzenie pióra po szybie, wrażenie cichości, zbieranie wody i trwałość. Jeśli chodzi o cenę to są tańsze od Boscha i Valeo. Zapewne inni producenci też robią takie hybrydowe kombinacje i pewnie też są one OK.

https://mokkaforum.pl/topic/231-wycieraczki-przedniej-i-tylnej-szyby/page/4/#findComment-16331

3 godziny temu, vitoldo napisał:

Bosch

Dla mnie porażka. Kupiłem do Mokki i po sezonie zostawiały smugi. Kupiłem do Karoq i to samo + dodatkowo pierdzenie. Oryginalne Mokki wytrzymały 2 lata. Skodowe rok. Teraz mam Oximo - całe zeszłe lato, zima i do teraz jest igła. Ten cały Heyner pierwszy raz słyszę, ale cenowo wypadają nieco drożej od Oximo.

https://mokkaforum.pl/topic/231-wycieraczki-przedniej-i-tylnej-szyby/page/4/#findComment-16334

Co do Boscha też się zawiodłem. Cena nie poparta jakością.

Jedne i drugie wycieraczki (Heyner i jak widzę Oximo) bywają w wersji hybrydowej tzn. ze szkieletem. Ja kupuję Heyner bo ten ich szkielet jest faktycznie mocny, a wycieraczka może o kilka milimetrów mniej płaska niż zwykła tzn. bezszkieletowa. Mają mniejszą tendencję do utraty sztywności i zamiast pełzać po szybie faktycznie stabilnie się przesuwają.

[edit 04-08-2022]

Zakupiłem właśnie na znanym portalu wycieraczki Hella z nazwy hybrydowe. Po wypruciu z opakowania okazały się zwykłymi bezszkieletowymi wycieraczkami jakich setki. Sprzedający dostał negatywa za mocno mylący opis aukcji a piszę o tym wyłącznie aby przestrzec. Zaufałem 99.7% zadowolonych klientów tego kogoś a trzeba było poszperać gdyż part number (9XW358053-261 / 9XW358053-141) był wklejony do aukcji i dało się w innych źródłach znaleźć informację, że to wycieraczka bezszkieletowa. Mądry Polak po szkodzie.

https://mokkaforum.pl/topic/231-wycieraczki-przedniej-i-tylnej-szyby/page/4/#findComment-16355