Skocz do zawartości

Koszty obsługi serwisowej związanej z użytkowaniem mojego samochodu Mokka X 1.4 B14NET 2017 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Czepiasz się słówek... Wiele osób błotnik nazywa nadkolem, bo jest nad kołem, wiele osób części nazywa "lewa czyli po stronie pasażera" bo patrzy na auto z przodu, wiele osób "dobija czynnika do klimatyzacji" pomimo, że to się tak nie da i trzeba całość procesu przeprowadzić.

Główny wątek markoni przedstawił zupełnie słusznie: przy zmianie kół jak i w wypadku pomylenia ich umiejscowienia, wymagane jest przeprowadzenie WYUCZANIA. Tak, proces ten w diagnoskopie GM GDS nazywa się WYUCZANIE.

Nie rozbijajmy gówna na atomy, to nie ma sensu. Ważne jest, abyśmy znali sedno sprawy nie zagłębiając się aż tak bardzo w szczegółowe nazewnictwo techniczne :)

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

2 godziny temu, ArKos napisał:

Tak, proces ten w diagnoskopie GM GDS nazywa się WYUCZANIE

No i nauczyłem się nowego słowa z dziedziny motoryzacji.

• 4 tygodnie później...
W dniu 13.02.2022 o 21:00, ar2r napisał:

Zastanawiają mnie dwa rodzaje wydatków. Siedmiokrotnie wykonano kalibrację czujników ciśnienia w oponach (TPMS). Po co to robiono?

Dolano ponad 2 litry płynu chłodniczego. Skoro dolano tyle płynu to znaczy, że układ chłodniczy był nieszczelny. Powinno się ją usunąć przy pierwszym stwierdzeniu braku płynu a nie dolewać płyn co jakiś czas.

Wymianę kół przeprowadzano poza ASO - po każdorazowej zmianie kół komputer nie wyświetlał ciśnienia opon, dlatego też przeprowadzano kalibrację TPMS; w okresach między przeglądami zauważalne były ubytki płynu chłodzącego; przy przebiegu 74965 km ujawniono rozszczelnienie zbiornika wyrównawczego chłodnicy wody; w tym miesiącu wybrałem się na V PRZEGLĄD TECHNICZNY i VII PRZEGLĄD LPG - szczegóły strona 1. 

W dniu 17.03.2022 o 12:40, 44mt napisał:

Wymianę kół przeprowadzano poza ASO

Wymieniałeś całe koła czy same opony? Nie uwzględniłeś tych kosztów w swoim wykazie.

W dniu 17.03.2022 o 12:40, 44mt napisał:

Wymianę kół przeprowadzano poza ASO - po każdorazowej zmianie kół komputer nie wyświetlał ciśnienia opon, dlatego też przeprowadzano kalibrację TPMS; w okresach między przeglądami zauważalne były ubytki płynu chłodzącego; przy przebiegu 74965 km ujawniono rozszczelnienie zbiornika wyrównawczego chłodnicy wody; w tym miesiącu wybrałem się na V PRZEGLĄD TECHNICZNY i VII PRZEGLĄD LPG - szczegóły strona 1. 

komputer od razu nie pokaże ciśnienia w kole lub zdjęcia i założenia koła pokazuje po przejechaniu kilkunastu km,trzeba być cierpliwym

Zawsze wymieniałem całe koła; w moim aucie komputer nigdy samoczynnie nie określał ciśnienia po wymianie kompletu kół - zawsze konieczna była kalibracja TMPS.

W MOKKA po wymianie kół nie ma samoczynnej kalibracji nowego kompletu czujników TPMS ?

Każdorazowo trzeba kalibrować ?

• 8 miesięcy temu...
W dniu 16.02.2022 o 21:27, markoni napisał:

Co to znaczy siedmiokrotnie czy w czasie jednego przeglądu  czy za cały czas użytkowania  zdjęcie jednego koła wiąże się z kalibracją całości . Ja za pierwszym razem nie skalibruję kół dopiero po trzeciej lub czwartej próbie,  czujniki słabną w miarę lat auta a było tak że pierwsze koło zasygnalizowało kierunkowskazem i klaksonem i przy drugim stop mam zawsze w zapasie drugą baterie te amatorskie programatory są lichej jakości