Skocz do zawartości

Automatyczne włączanie się świateł dziennych

Rekomendowane odpowiedzi

Czysta szyba ma znaczenie-"Gdy automatyczne sterowanie
światłami jest włączone przy
pracującym silniku, układ
automatycznie przełącza pomiędzy
światłami do jazdy dziennej a
reflektorami w zależności od
zewnętrznych warunków
oświetleniowych i informacji z
czujnika deszczu.  

Reflektory włączane są także po
aktywowaniu kilku cykli pracy
wycieraczek przedniej szyby." 

"Aby dostosować czułość układu,
obrócić pokrętło regulacyjne:
niższa czułość : obrócić pokrętło
regulacyjne w dół
wyższa czułość : obrócić pokrętło
regulacyjne w
górę
Czujnik należy utrzymywać w
czystości i nie dopuszczać do
oblodzenia."

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Próbowałem powyższego. Niestety, z miernym skutkiem. Jedyna korzyść to wydłużenie czasowej pracy wycieraczek, żeby nie włączały się po 1 kropelce na szybie. Na czujnik zmierzchu miało to taki wpływ, jak ja na pływy Bałtyku.

Niestety, nie do końca jest tak, jak w instrukcji piszą.

Nie testowałem zmiany ustawień bo światla działaja u mnie prawidłowo .Opisana w instrukcji regulacja działa na tych samych zasadach co w samochodach VW-,po podłączeniu do komputera można zmieniać ustawienia- czułość włącznia świateł właśnie poprzez czujnik deszczu lub dodatkowo ze względu na rodzaj szyby(przepuszczanie światła) czyli szyba ma znaczenie.

Od kiedy jest mozliwosc ustawienia przez komp czulosci wlaczania swiatel? Bylem z tym problemem w ASO, szukalem w necie i nic takiego podobno nie ma. W skodzie i pewnie vw byly 3 ustawienia czulosci czujnika.

Opis  regulacji przez komputer dotyczy VW nawiązując do poprzednich postów ale to ta sama regulacja co na ekranie i można tylko zwiekszyć czułośc  o 20,40 lub 60%.W MDI nie ma takiej możliwości na komputerze ale to jest w manetce.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem. W oplu mokka x mozna manetka ustawic czulosc czujnika swiatel?? Wytlumacz jak, chetnie bym to zmienil

Ten fragment instrukcji dotyczy regulacji czułości czujnika deszczu (str. 85) i to faktycznie działa. Ja nie zauważyłem żadnego wpływu manetki wycieraczek na czułość czujnika zmierzchu. A jeśli jest, to dla mnie niezauważalny. Szybę mam generalnie czystą.

Brytyjskie fora Astry, Insigni i Mokki na temat "light sensor sensitivity" nie dają żadnej porady. Konkluzja jest taka, że czujnik zmierzchu większości osób wydaje się zbyt czuły.

Zależy od wyposażenia auta-CZUJNIK NA SZYBIE    

95157887
12 47 574,    
Czujnik, wilgotność, światło 

3        
13231068
12 38 845,    
Czujnik, wilgotność 

4        
20976593
12 47 553,    
Czujnik, deszcz i światło, czułe na deszcz wycieraczki i automatyczne reflektory, brak czujnika temperatury     

4        
39120598
Czujnik, deszcz i światło, czułe na deszcz wycieraczki i automatyczne reflektory, brak czujnika temperatury 

4    

20971881
12 47 559,    
Czujnik, deszcz i światło, czułe na deszcz wycieraczki i automatyczne reflektory z czujnikiem temperatury 

4        
39120597
Czujnik, deszcz i światło, czułe na deszcz wycieraczki i automatyczne reflektory z czujnikiem temperatury  
--------------  

CZUJNIK W PODSZYBIU    

13578461
12 19 016,    
Czujnik, automatyczne sterowanie reflektorami, oświetlenie otoczenia (dla reflektorów, z automatycznym włączaniem / wyłączaniem) (z wyłączeniem klimatyzacji dwustrefowej)     

17    

13586243
12 47 573,    
Czujnik, nasłonecznienie (do klimatyzacji dwustrefowej) (do reflektorów, z automatycznym włączaniem / wyłączaniem) 

17    

13586244
12 47 623,    
Czujnik, nasłonecznienie (do klimatyzacji dwustrefowej) (do reflektorów, z automatycznym włączaniem / wyłączaniem)  

I jeszcze 6 modeli lusterek wew. z czujnikami i 9 typów szyb przednich powiązanych do konkretnych czujników