Skocz do zawartości

Silnik diesla 1,6 cdti "whisper diesel" czyli B16DTH - przestroga

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam,

w grudniu 2020r. Opel wprowadził modyfikację do napinacza, mianowicie dokładają podkładkę/uszczelkę, która pomaga na cichy rozruch i właściwą pracę napinacza. Czytałem, że już kilkanaście osób założyło tą część i są mega zadowoleni. Nr. katalogowy tej podkładki to 55515025

Potwierdza się to, co pisałem i do czego doszliśmy jako mechanicy ASO. Ta uszczelka to kryza czyli przewężenie czyli utrudnienie odpływu oleju z napinacza.

Dziękuję, dobranoc.

Zjebali, wiedzieli że zjebali, wiedzieli że inni wiedzą że zjebali, wiedzieli, że inni wiedzą że wiedzą co zjebali, aż w końcu na finiszu produkcji silnika wydali uszczelkę... 

14 godzin temu, Lukaster napisał:

Witam,

w grudniu 2020r. Opel wprowadził modyfikację do napinacza, mianowicie dokładają podkładkę/uszczelkę, która pomaga na cichy rozruch i właściwą pracę napinacza. Czytałem, że już kilkanaście osób założyło tą część i są mega zadowoleni. Nr. katalogowy tej podkładki to 55515025

Robi to serwis Opla? Wisz jakie są koszty? 

W dniu 10.05.2021 o 22:15, ArKos napisał:

Potwierdza się to, co pisałem i do czego doszliśmy jako mechanicy ASO. Ta uszczelka to kryza czyli przewężenie czyli utrudnienie odpływu oleju z napinacza.

Dziękuję, dobranoc.

Zjebali, wiedzieli że zjebali, wiedzieli że inni wiedzą że zjebali, wiedzieli, że inni wiedzą że wiedzą co zjebali, aż w końcu na finiszu produkcji silnika wydali uszczelkę... 

Gdzieś właśnie czytałem o tej uszczelce jakis czas temu, że niektórzy dodają ją jako samoróbke i chyba nawet Ty wcześniej poruszałeś ten temat. Uszczelka w ASO pojawiła sie dopiero w grudniu 2020 roku. Są jeszcze inne opcje o których czytałem i podobno działają np. Wymiana sprężyny w napinaczu na mocniejszą lub ruscy na YouTube wrzucają filmiki z testów jak przerabiają te napinacze, mianowicie dodają jeden otwór w napinaczu.
Pytanie mam do Ciebie, bo łańcuch mi trochę brzęczy podczas jazdy w zakresie obrotów 2-3 tys.  Auto mam od nowości z przebiegiem 140 tys. zastanawiam się czy wymienić cały rozrząd za 4 tys., czy próbować wymienić sam napinacz na nowy z podkładka i przy tej wymianie mniej więcej oceni sie czy łańcuch faktycznie jest mocno rozciągnięty i oceni sie czy trzeba go wymienić. 

Sam napinacz niewiele zmieni - pisałem, że luźny łańcuch się szybko wyciera, niszczy koła zębate. Wymienić sam napinacz pomoże na chwilę. Zużyty łańcuch dalej będzie się szybko niszczył.

Tak samo jest z łącznikami stabilizatora. Najpierw bardzo delikatnie się odzywają, potem coraz mocniej, a potem już tłuką jak na jeden kamyk najedziesz. Jak coś się zużyje, to sie samo nie naprawi, tylko efekt będzie się pogłębiał.

Tak uważam.

• 3 miesiące temu...

Temat głośnego rozruchu rozwiązała podkładka nr 55515025 pod napinacz łańcucha, która ogranicza spływanie oleju z napinacza i przyspiesza odpowietrzenie układu. Szkoda że tyle czasu nad tym myśleli? Przez nieudolność serwisu opla ludzie zaczęli się bać tego silnika, a nie ma czego. Przed wymianą rozrządu żądajcie montażu podkładki bo cały czas mało kto o tym wie, a później złość bo problem nie rozwiązany mimo wydanych pieniędzy.

• 3 miesiące temu...

Kolego kolego ArKos co prawda jestem posiadaczem Zafiry C, a nie Mokki ale silnik ten sam. Przeczytałem cały wątek i kiedyś wspominaleś o warsztacie w okolicy Katowic co się specjalizuje w tych silnikach. Można jakieś namiary na ten warsztat??? Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...